Névadónk: Artemisz istennő

Bár elsősorban vadászként emlegetik, Artemisz a Hold istennője, Apollón ikertestvére, a 12 főisten egyike. A hegyeket, erdőket járja, vadászik nimfái társaságában.

Szűz istennő, aki ellenáll a férfiak szerelmének és csábításának. Megbünteti a birodalmába behatoló idegeneket, s azt sem tűri, hogy pártfogoltjait, a nimfákat és kedves állatait bántódás érje.
  • Otthonosan mozog az éjszakában, ahol hold- vagy fáklyafénynél bebarangolja birodalmát. Mint holdistennő, aki fényhozó is, gyakran ábrázolják fáklyával, vagy éppen a holddal a vállán, csillagokkal a feje körül.
     
  • Artemisz, védője a női szüzességnek és a beavatási szertartásoknak, hozzá imádkoztak a vajúdó asszonyok, óvó kegyelmébe ajánlották a kislányokat, s könnyű halált reméltek általa.

Miért éppen Artemisz lett a névadó?

  • Önmagamban sok „Artemisz-vonást” fedeztem fel, tevékenységeim is ezt tükrözik:
  • A hold az érzelmek, a belső világ, a psziché és visszatükrözés ősi szimbóluma. Artemisz azt a nőt jelképezi, aki otthonosan mozog saját lelki világa mélységeiben, nem fél alámerülni. Ezáltal feltárul előtte a belső birodalom, az álmok szimbólumvilága. Az ott megtapasztaltakat segítőként tudja hasznosítani.
  • Artemisz társai ebben a folyamatban a nimfák, melyek a szellemi segítséget, valamint az állatok, melyek az őserőket szimbolizálják.
  • Artemisszel hozhatók összefüggésbe azok a mozgalmak, melyek a nőket védik és segítik. Ezzel a céllal jött létre a „Nőnek lenni…” c. tréning. Az önismereti munka mellett fontos számomra társaságok, klubok szervezése, összetartása.
  • Artemisz, mint Hold istennő, annak földi aspektusát képviseli, melynek fontos ismérve a gyakorlatiasság. Segít, abban, hogy tanuljunk meg a saját lábunkra állni, a céljainkra koncentrálni és harmóniában élni a természettel. Kialakítva egy egészséges függetlenséget, saját belső értékeinknek akarjunk megfelelni.
  • Pusztító aspektusát a gyógyító folyamatban fel lehet használni, hiszen a megújulás és továbblépés előfeltétele az idejétmúlt dolgok „lerombolása”, meghaladása.
Artemisz, mint női archetípus
 
Oláhné Mednyánszki Krisztina
pszichodráma vezető, család- és párterapeuta jelölt
okleveles asztrológus
Artemisz Önismereti Műhely és Asztrológia Iskola
E-mail: info@mindenamionismeret.hu
Telefon: 0630/479-2392
Irodai telefon: 06-52/786-892
Skype: artemiszmuhely