Amikor indokolt a párterápia

„És boldogan élnek, amíg…”

Feltehetően Ti is így kezdtétek, s később szembesültetek vele, hogy az élet, a párkapcsolat nem csak a boldogság forrása, hanem nagyon sok alkalmazkodást, változást, kölcsönös összecsiszolódást, egyszóval fejlődést igényel.

A párkapcsolatok jó esetben végigmennek az egymástól jól elkülöníthető érési szakaszokon, specifikus változásokon, míg végül „révbe érnek”, harmonikus (nem konfliktusmentes) szeretetkapcsolattá érlelődnek. A kapcsolati fejlődés mellett a férfi és nő is járja az egyéni útját, melyek néha eltávolodnak egymástól.

A hosszú párkapcsolathoz stabil kötődésre van szükség, mely segít abban, hogy problémák esetén a kapcsolatot ne egy újra cseréljük, hanem a meglévő kapcsolatot segítsük egy magasabb szintre lépni. A „lélektársi” találkozások a mesék (más dimenziók) világához tartoznak, a valóságban nem léteznek, hiszen a tökéletességben megszűnik a fejlődés. A változáshoz dinamika kell, s ezt segíti elő bölcsen a „sorspedagógia” a kapcsolati konfliktusok által, hiszen párunk vonzó adottságai mellett, annak nehezen elfogadható tulajdonságaival is szembesülünk.

A házasság, az együttélés életünk egyik legfontosabb színtere, ahol az egyén összeütközésbe kerül valójában önmagával, társa segítségével. Így minden kapcsolat ösztönösen mélyíti élettapasztalatunkat, önismeretünket.

Ha most olvasod ezeket a sorokat, már biztosan tudod, hogy párod sosem lesz tökéletes kiegészítőd, hiszen minden kapcsolatban van időnként meg nem értettség. A konfliktus normális, mivel két különböző ember vagyunk, akik egy (rövidebb vagy hosszabb) időre egymást kísérjük.

Ha a közös úton nagyon befeszült a viszonyotok, úgy érzitek megrekedt a kapcsolatotok, esetleg fájdalmas „aha-élményként” felismeritek szüleitek megoldatlan konfliktusait kapcsolatotokban, elbeszéltek egymás mellett, boldogtalan vágyódásban élitek a mindennapokat, akkor valószínűleg külső segítségre, párterápiára van szükségetek.

Közhiedelemmel ellentétben nem a szőnyeg alá söprés, hanem a közösen megoldott kapcsolati problematikák adják egy hosszú távú kapcsolat kötőanyagát. Ahogy a kapcsolathoz két ember „igen”-je szükséges, úgy a kapcsolat forgatókönyvét is a két fél (sokszor nem tudatos) mintázatának összhangja alakítja ki. Így minden párkapcsolati problematikában mindkét fél érintett. Ez még akkor is igaz, ha sokkal könnyebb a másikat okolni a kapcsolati zavarokért.

Ha csak azért jönnél, hogy bebizonyítsd magadnak, a pároddal van gond, esetleg „észre akarod téríteni”, s ehhez szövetségest keresel, nem én vagyok az embered.
 
A párterápia hasznos lehet
  • a közös élet kezdeténél, arra való felkészülésre
  • ha problémaforrás köztetek a közelség/távolságigény
  • szülői szerepre felkészülésnél vagy annak konfliktusai esetén
  • kapcsolati veszteségek (pl. hűtlenség, abortusz) feldolgozásához
  • ha úgy érzitek egészségtelen függésben vagytok egymástól, féltékenység, birtoklásigény jelentkezik
  • intimitászavar, szexuális probléma lép fel
Segíthetek, ha mindketten elkötelezettek vagytok a változás mellett, motiváltak az önmagatokkal való mélyebb találkozásra, a kapcsolat új dimenziójának kialakítására. Ha kissé szorongtok attól, hogy vajon mi fog történni, hogyan alakul a közös folyamat, az teljesen normális. Az első találkozás és élmények alapján tudtok saját tapasztalatra szert tenni, bizalmat szavazni a folyamatnak, magatoknak.

Várlak Benneteket, ha készen vagytok az első lépést megtenni!
 
Oláhné Mednyánszki Krisztina
pszichodráma vezető, család-és párterapeuta
Magyar Családterápiás Egyesület és
Maygar Pszichodráma Egyesület tagja
Mail: info@mindenamionismeret.hu
Telefon: 0630/479-2392
Irodai telefon: 06-52/786-892
Skype: artemiszmuhely